El divendres 3 de maig de 2019, en dues sessions a les 17:30 hores i a les 19:30 hores, l’alumnat de segon junt amb el de primer de batxillerat d’Arts Escèniques, Música i Dansa de l’Institut XXV Olimpíada va posar en escena l’obra de pràctica de les assignatures cursades en el batxillerat. Aquest curs ha estat Lisístrata en la màgia del teatre que pot transformar un auditori en l’Acròpolis grega, en els salons dels palaus d’Atenes o en els gimnàs d’Esparta.
En les obres gregues el cor comenta les desventures dels protagonistes i, en aquesta versió de Lisístrata, hem vist Zeus i Atenea com a comentadors hilarants, reflexionant en veu alta i parlant sobre el que se’ls acut a partir del que veuen, moltes vegades com fa el públic en el teatre que no sap deixar de fer comentaris i utilitzar el mòbil.
La Lisístrataposada en escena és un al·legat molt modern sobre el poder de la dona i, alhora, és una ullada irreverent sobre tabús, i va requerir el talent i l’art escènic perquè el text d’Aristòfan fluís més de dos segles després de la seva creació. Un treball exquisit per part de direcció artística i tècnica i una coordinació minuciosa amb l’equip tècnic del CaixaForum que s’ha de felicitar.
L’escena i el pati de butaques van ser poblats per dones i homes de la Grècia antiga. La primera assemblea de dones va prendre un relleu important per arribar a un acord entre atenienses i espartanes i acaba amb un jurament acompanyat del brindis amb vi que clou amb un desmai. En l’escena, a més de les atenienses i les espartanes, van apareixent generals, soldats, el governador, els ancians i l’emissari de manera ordenada i ben coordinada.
La presència de dones insignes de tota la història es visualitza en una selecció d’imatges que apareixen mentre les dones en escena reivindiquen el seu protagonisme en les decisions sobre la vida social i, igualment, la denúncia de les guerres que ha sofert la humanitat al llarg de la història van ser escridassades per les dones i els homes d’Atenes i Esparta reunits en assemblea per cloure el tractat de pau.
Una vaga de sexe convocada per les dones per tal d’aturar la guerra i aconseguir la pau és el fil conductor de Lisístrataque, en el text original acaba amb la veu d’Atenea “Cantem i ballem en honor dels déus per a la bona marxa dels nostres quefers.”
S’ha de cloure aquesta breu nota sobre la posada en escena de Lisístrata felicitant qui l’ha fet possible: alumnes de segon i de primer de batxillerat d’Arts Escèniques, Música i Dansa de l’Institut XXV Olimpíada, el professorat directament implicat en la preparació i la direcció de l’obra, el professorat del claustre que ha col·laborat, l’AMPA de l’institut i la direcció del CaixaForum així com el servei tècnic que ha fet possible que el públic assistent i els i les protagonistes gaudissin d’un espectacle que queda en l’imaginari col·lectiu de qui hi va poder assistir.
Agraïm el suport rebut de les entitats de barri, així com de les institucions d’educació de la ciutat i de la Generalitat que amb la seva presència o amb els missatges que ens han adreçat han donat suport i han felicitat la tasca realitzada a l’institut en pro d’una orientació artística de l’alumnat que hi confia.