Notícies
Trepitjant per la història de l’art a Barcelona.
- 29 octubre, 2024
- Posted by: Programador
- Category: XXV OLIMPÍADA
De les Rambles a Passeig de Gràcia. Una transformació urbana i un canvi de mentalitat. L´èxit de la burguesia catalana del segle XIX.
L’alumnat de l’institut XXVª olimpíada es queda bocabadat esbrinant la riquesa cultural de la seva ciutat.
El primer dia d´octubre de 2024, l’alumnat de l’institut XXVª Olimpiada, d’Història de l’Art a 2on de Batxillerat, acompanyats per la seva professora Paz de las Heras i el professor d’Història Contemporània i Història d´Espanya, Josep Muntada, van fer un treball de camp recollint les empremtes del passat per la ciutat de Barcelona, que da forma a un treball on s’estudiem els canvis urbanístics i estètics des de l’època de l’imperi romà fins als nostres dies.
Sortint de l’estació de metro Liceu, érem davant d’un dels temples operístics europeus i un dels clubs socials més elitistes de la ciutat: el Cercle del Liceu. Mirant el terra, al Pla de l’Os descobrint el mosaic que els artistes Joan Miró i Llorens Artigues, van fer l’any 1976.
A la casa Bruno Cuadras, amb el seu drac i els paraigües gaudim d´aquest gust per les cultures orientals, que es va posar de moda al segle XIX; l’església del Pi, la Seu, el mural de Picasso al col.legi d´arquitectes, la escultura de Barcino, de Joan Brossa, el mosaic fotogràfic que Joan Fontcuberta va realitzar al 2014, que porta un títol tan poètic com: El món neix en cada besada, una peça molt apreciada pels turistes que, feien cua per fotografiar-se amb la seva parella fent un petó ben llarg; la Carme de Jaume Plensa, el bust de nena que, l´artista va obsequiar a la ciutat, que hi és davant el Palau de la Música catalana, el rellotge de lluns que hi ha al terra de Via Laietana, el bust del plutòcrata Cambó, els panots de Gaudí i Puig i Cadafalch, l´urbanisme de Cerdà, la significació de la Mansana de la Discòrdia, les obres mes destacades de Domènech i Montaner, Puig i Cadafalch i Gaudí, fins arribar al Museu Tàpes, l´any que celebrem el seu centenari, mirant al cel per veure Núvol i cadira, l’obra de l’artista barcelonès que dialoga amb la instal.lació de Serge Attukwei Clottey: Més enllà de la pell, que estarà a la façana del museu fins el mes de decembre, son algunes de les mostres de la ruta. Gaudim d´aquestes obres d´art a la ciutat de Barcelona, mentres fent camí amb dificultat, entre els milers de visitants que esperen per entrar a les botigues de luxe i s´aturem per fer-se un selfie en llocs emblemàtics. Reflexionem sobre el paper del turista del segle XXI.
L’alumnat de la XXVª contempla l´exquisidesa decorativa del modernisme, identifica els trets iconogràfics i s´imagina la vida de famílies com la dels Lleó Morera, els Ametller, els Batlló o els Milà, davant l’aparador d´una joieria amb els dissenys de Mas Riera.
De la Rambles, passant per l’urbanisme laberintic medieval del carrers Cardenal Casañas, Petritxol, Portaferrissa, Montsió, travessant les Plaça del Pi, la Nova i la Nonell; Via Laietana ens porta a la Ronda de Sant Pere. Ahí deixem Ciutat Vella i arribem a la racionalitat de la retícula hipodàmica de l’Eixample. Som a Passeig de Gràcia.
Dos mil anys ens contemplen!